מנהל.ת אמיצה,
הידעת? וודאות הורגת למידה

כי בזה אין קיצורי דרך, עד שלא יוצאים מאזור הנוחות ….
אין באמת למידה!

אזור הנוחות הינו ״האזור הבטוח״, מצב המתאר את חיי היומיום שלנו השגרתיים, המקומות הרגילים לנו, ההרגלים שסיגלנו לנו, התחומים שבהם אנו לא לוקחים אתגר חדש היכול לסכן את 'הבטוח' שלנו.

נמצא כי מצבים לא יציבים, בהם נידרש מאיתנו לסכן את הקיים (הישגינו, המוניטין שלנו, הדימוי, היחסים שלנו) גורמים לנו לחוש חוסר נוחות, אבל מחקרים מראים שהם גם הכרחיים לגרום למוח שלנו לעבוד.

בניסוי של אוניברסיטת ייל שפורסם בג'ורנל Neuron מצאו שחוסר ודאות לגבי הסביבה שלנו, או היכולות שלנו (או גם וגם) מסמנת למוח שלנו להתחיל בתהליך למידה.

במסגרת הניסוי, החוקרים לימדו קבוצה של קופים לפגוע במטרות שונות כדי לקבל פרס (מיץ טעים). היו מיקרים שבהם לכל מטרה היה סיכוי מוגדר לקבל את הפרס – למשל מטרה ש-80% מהזמן נתנה פרס ולפעמים היו מטרות יותר לא צפויות, גם בתכיפות שבה הקופים קיבלו מיץ אם פגעו בהן וגם בכמות של המיץ.

צוות החוקרים מדד את פעילות המוח של הקופים בזמן שהם שיחקו ונמצאה תבנית ברורה:
אם הקופים יכלו לחזות מתי המטרה תניב פרס, האזורים במוח שמקושרים ללמידה נכבו.

לעומת המקרים שבהם הקופים לא יכלו לנחש מה עומד לקרות – מרכזי הלמידה שלהם במוח נדלקו.

הסיבה – ברגע שאתה מבין מה הדרך הכי טובה להתנהג בסביבה נתונה, אז אין צורך ללמוד טכניקות או גישות חדשות,  ולכן – יציבות הורגת למידה.

״התובנה החשובה ביותר מהמחקר, כך מספר החוקר שעומד בראשו, היא שהפונקציה של המוח והטבע של למידה בכלל הוא לא 'מקובע' אלא מסתגל לפי יציבות הסביבה וכאשר אתה נכנס לסביבה חדשה ולא יציבה, זה עשוי להגביר את הנטייה של המוח לספוג יותר מידע".

חשוב לזכור שיציאה מאזור הנוחות לא מחוייבת בשינויים מרחקיי לכת, לא צריך ל״זרוק את התיק מעבר לגדר״, אפשר גם להתחיל בצעדים קטנים.

תחשבו על עצמכם, בבית, על סיטואציות יומיומיות,
שמתם לב שאפילו סביב השולחן יש לכם מקומות קבועים?
נכון? פייר?

מתי לאחרונה ישבתם במקום אחר?
האם אתם בד״כ יושבים באותו הכיסא בחדר הישיבות?

כל פעם מפתיע אותי מחדש להיווכח כמה קשה לאנשים לשנות את מקום ישיבתם,הנטייה היא תמיד לחזור לאותו המקום, זה הכי להיות באזור הנוחות בכלל מבלי להרגיש.

חשוב להבין שההתנסויות החדשות עוזרות לנו לגלות על עצמנו דברים חדשים ומותחות את הפוטנציאל האישי שלנו מעבר לניסיון האישי של חיי היומיום.

זה מצריך אומץ להרחיב את אזור הנוחות, אבל שם מתאפשר תהליך של גילוי דברים חדשים ושם,
רק שם, מתרחשים הקסמים.

 

מה הצעד הקטן שלך השבוע? בחרת כבר?

הפוסט הבא
5 שלבים לתרבות ארגונית אמיצה
הפוסט הקודם
אומץ ארגוני #2
תפריט