תפקידן המכריע של מנטוריות פנים ארגוניות לקידום שיוויון מגדרי

בעולם העבודה הנוכחי ובעיקר לאור אתגרי התקופה, השיח על שוויון מגדרי וקידום נשים צובר תאוצה בעיקר בהקשר של טיוב תרבות ארגונית והצלחה עסקית.
עם זאת, למרות ההכרה בחשיבותם הדרך להשגת שוויון עבור הנשים עדיין ארוכה ומאתגרת.

מניסיוני ב – 20 השנים האחרונות, בעבודה עם ארגונים מצליחים, אחת הדרכים החשובות והאפקטיביות ביותר לאורך זמן להתמודדות עם האתגר הוא שימוש בתהליכי מנטורינג פנימי.
שימוש נכון ומושכל במנטורינג פנימי יהווה מרכיב קריטי בבניית כישורים ניהוליים ובקידום קריירה בעיקר עבור נשים.

מה זה בכלל מנטורינג?

מנטורינג הוא תהליך שבו אדם בעל ניסיון וידע (המנטור) מעניק תמיכה, הדרכה וליווי מקצועי לאדם אחר (המנטי) שמעוניין לפתח את הקריירה שלו ואת מיומנויותיו.
בקונטקסט של קידום נשים בארגון, המנטורינג מתמקד בהסרת חסמים, בחיזוק הביטחון והדימוי העצמי ובהכנת הדרך לצמיחה מקצועית ואישית.

כמאמנת שהובילה תהליכים בארגונים בהן עשרות נשים הפכו למנטוריות לנשים אחרות בארגון,
חשוב לי להביא את התפיסה המקצועית שלי בנושא ויתרונות התהליך.

5 מוטיבציות לשימוש במנטורינג פנימי לפיתוח וקידום הנשים בארגון:

  1. הגברת נראות והכרה

מנטורינג מוביל להגברת הנראות וההכרה של נשים בארגון בדרכים רבות ומגוונות.
דרך תהליך הלווי המעצים נשים זוכות להזדמנות להציג את עצמן ואת עבודתן בפני מנהלות ומנהלים
בכירים וקולגות באופן שלא היה מתאפשר אחרת.
המנטוריות, בדרך כלל בעלות תפקידים ניהוליים והשפעה, יכולות לפעול כ״סוכנות שינוי״
על ידי הצגת הישגים ופוטנציאל של המנטיות שלהן לא.נשים הרלוונטים בארגון.

זה מגביר את הנראות וגם יכול לפתוח דלתות להזדמנויות קידום בפרויקטים נוספים רלוונטים להתפתחות. הנשים המנטיות מקבלות הכרה רבה יותר על עבודתן, דבר המשפיע חיובית על המוטיבציה והשאיפה להתפתחות מקצועית נוספת.

2. פיתוח כישורים ניהולים

מנטורינג מספק לנשים את האפשרות לפתח ולחדד כישורים ניהוליים חיוניים, דרך הדרכה פרטנית וממוקדת מצד מנטורית בעלת ניסיון ספציפי לארגון ומאפיניו. כאשר נשים עובדות עם מנטוריות, הן נחשפות לידע עשיר ולטכניקות ניהוליות מובילות, מה שמאפשר להן ללמוד ולשכלל כישורים כמו קבלת החלטות, ניהול קונפליקטים, פיתוח צוותים והובלת שינויים.
פיתוח כישורים אלו קריטי לקידום לתפקידים ניהוליים בכירים, כשהמנטיות מקבלות את הכלים היחודיים שעוזרים להתמודד עם אתגרים המורכבים של הארגון ובכך להוביל את הארגון להצלחה.

  1. פיתוח נטוורקינג מקצועי

רשת תמיכה מקצועית חשובה במיוחד לנשים בארגונים ומנטורינג משחק תפקיד קריטי בבניית רשת כזו. תהליך המנטורינג מקדם את היכולת ליצור קשרים עמוקים ומשמעותיים עם מנהיגות ועמיתות, תוך פתיחת דלתות להזדמנויות חדשות. רשת תמיכה זו אינה רק מספקת גיבוי, אלא גם משמשת כמקור לעצות מקצועיות, שיתוף ידע וחוויות, ואף מסייעת בפתרון אתגרים. היא מאפשרת לנשים להרגיש חלק מקהילה תומכת, דבר הגורם להן להיות יותר מעורבות ומחויבות לעבודתן.

  1. חיזוק הביטחון העצמי והעצמאות

המנטורינג יכול לשמש ככלי משמעותי לחיזוק הביטחון והדימוי העצמי והעצמאות של נשים בארגון.
דרך ההכוונה והתמיכה שהמנטורית מספקת, נשים מקבלות עידוד לקחת יוזמה, לפתח ראייה ניהולית רחבה יותר ולהתמודד עם אתגרים באופן עצמאי. לווי מנטורינג מעניק גם את הבטחון לנשים לבקש משוב ולקחת סיכונים מחושבים, דבר המוביל להתפתחות מקצועית ואישית ולקידום בקריירה. תהליך זה מאפשר לנשים לראות בעצמן מנהיגות פוטנציאליות ולהאמין ביכולתן להשפיע ולקדם שינויים בארגון.

  1. התמודדות עם אתגרים יחודיים לנשים

מנטורינג נשי מספק לנשים פלטפורמה להתמודדות עם אתגרים מגדריים בסביבת עבודה דומיננטית של גברים, כגון סטריאוטיפים ודעות קדומות. דרך ההדרכה והתמיכה של מנטוריות מנוסות מתוך הארגון, נשים לומדות לזהות ולהתמודד עם מצבים שבהם הן נתקלות בדעות קדומות, ומפתחות אסטרטגיות לטיפול בהן.
המנטורינג מחזק את הביטחון העצמי של הנשים ומעצים את קולן בארגון,
מה שמאפשר להן להשפיע ולתרום לשינוי חיובי בתרבות האירגונית.

הטמעת תוכנית מנטורינג בארגון – אז איך עושים זאת?

מניסיוני, התהליך בכל ארגון נראה אחרת אך הטמעת תוכנית מנטורינג מוצלחת דורשת תכנון והתחייבות מצד הנהלת הארגון וכוללת מספר שלבים עיקריים:

* הגדרת מטרות ויעדים – קביעת המטרות הספציפיות שהתוכנית מנסה להשיג,
כולל הגדרת מדדי הצלחה.

* בחירת מנטורים ומנטיות – זיהוי מנהלות בכירות ונשים בעלות פוטנציאל שיכולות להרוויח מהתוכנית ולתרום לה.

* הכשרת המנטוריות – הכשרה של טכניקות מנטורינג, כולל כיצד להעביר את הידע והמיומנויות הלאה כדי  לתמוך ולהנחות את המנטיות.
מניסיוני חשוב לשלב ליווי 1 על 1 לכל ממשתתפות תוכנית המנטורינג.
ההמלצה שלי היא לקיים פגישה אחת בתחילת הדרך כדי לייצר מחויבות, פגישת באמצע התהליך לדיוק האתגרים והמטרות פגישת סיכום לחשיבה על שימור ההישגים והמשך התהליך.

* מעקב והערכה – בחינת התוצאות עם סיום התהליך ומספר חודשים לאחר מכן.
ההמלצה שלי היא לייצר קהילה לומדת של מנטוריות הנפגשת אחת לתקופה כדי להעלות נושאים לדיון, מתן כלים מקצועיים נוספים ושימור הנטוורקינג.

לסיכום

תוכניות מנטורינג לא רק תומכות בנשים בארגון אלא גם מסייעות ביצירת תרבות ארגונית חיובית ומגוונת. השקעה בפיתוח מנהיגות נשיות תורמת לגיוון רעיונות ולקבלת החלטות מושכלות יותר. מחקרים מראים כי ארגונים עם נציגות נשית גבוהה בהנהלה מדווחים על רווחיות גבוהה יותר וחדשנות מוגברת.

בעידן שבו הגיוון וההכללה נחשבים לערכים מרכזיים בתרבות ארגונית מודרנית, ההשקעה במנטורינג לנשים אינה רק מעשה נכון מבחינה אתית, אלא גם החלטה עסקית חכמה. היא מצביעה על הכרה בפוטנציאל של כל עובדת לתרום להצלחת הארגון ובכך מגדילה את הסיכויים ליצירת חדשנות, רווחיות וסביבת עבודה מעוררת השראה.

בנוסף חשוב לזכור כי המנטורינג אינו חד פעמי, אלא תהליך מתמשך שדורש חשיבה והערכה רציפות. הצלחת התהליך תלויה ביכולת להתאים את התוכנית לשינויים בארגון ובסביבה העסקית ובכך להבטיח את רלוונטיותה ותועלתה לאורך זמן.
על ידי הקפדה על תכנון מוקפד, תמיכה מתמשכת והערכה קבועה, ארגונים יכולים למנף בחוכמה את כוחו של תהליך המנטורינג לקידום נשים, לחזוק המחוברות האירגונית ובכך גם למקסם את התוצאות העסקיות לאורך זמן.

רוצים להוביל תהליך מנטוריות לקידום הגיוון והשוויון אצלכם בארגון? דברו איתי,
אשמח להוביל מהלך כזה גם אצלכן.ם.

דברו איתי tal@talprivner.co.il 054-3042302

הפוסט הבא
פרק 47 – ״קודם כל אני אומרת כן״ עם ורד דסה לוי
הפוסט הקודם
פרק 46 – על אמפטיה וחיבור אנושי עם גלית אברג׳יל
תפריט