7 דרכים פרקטיות לקידום מחוברות ואושר ארגוני
מאת טל פריבנר – מנחת הרצאות וסדנאות למחוברות ארגונית, לניהול שיחות אמיצות ולגיוון והכללה ומנחת הפודקאסט "מנהיגות אמיצה"
להרגיש מוערכים (אבל על אמת) זהו לב ליבו של האושר במקום העבודה.
לא מספיק לספק לאנשים חוזה העסקה ותחומי אחריות, עליהם לדעת שיש משמעות אמיתית לתרומה שלהם ושמישהו באמת רואה אותם, מקשיב להם ומעריך את מה שהם עושים.
למנהלי ומנהלות משאבי אנוש יש את האחריות והכוח לעצב סביבה כזו.
במאמר הזה אציע מניסיוני בעבודה עם מאות הארגונים המובילים בארץ שבע דרכים מעשיות ליצור תרבות ארגונית המושתתת על אושר, מחוברות (Engagement) ושימור עובדים .(Retention)
מדוע אושר אמיתי חשוב במעגל ההשפעה של מנהלי HR?
בעידן שבו התחרות על כישרונות גוברת, מנהלי משאבי אנוש ממלאים תפקיד מרכזי ביצירת מקום עבודה אטרקטיבי. מעבר לאיתור וגיוס עובדים מתאימים, אחת המשימות המרכזיות היא לדאוג ששביעות הרצון והמחוברות של העובדים תישאר גבוהה לאורך זמן. עובדים שמרגישים מוערכים ונשארים מאושרים בעבודתם נוטים להישאר בארגון שנים ארוכות, להפגין נאמנות גבוהה יותר ולהשקיע מעבר למצופה.
כך בעצם נוצר מעגל חיובי שבו כולם מרוויחים – הארגון, העובדים והמנהלים ובסופו של דבר גם הלקוחות.
לסדנאות לשיפור מחוברות עובדים – I see you – לחצו כאן
אז איפה מתחילים?
- בהירות מטרה – זו יותר מסתם הצהרה
אחד הגורמים החשובים ביותר לתחושת ערך הוא הבנת ההקשר הרחב שבו פועל הארגון. כאשר כל עובד מבין כיצד העבודה שלו מתחברת למשימה הגדולה יותר, נוצרת אצלו תחושת משמעות עמוקה. השקיעו מאמץ לוודא שהחזון, היעדים והאסטרטגיה הארגונית מוסברים באופן נהיר וקבוע, לא רק ברמת ההנהלה הבכירה אלא לכל שדרות החברה. המיקוד הזה תורם לעלייה ברמת המחוברות ומחזק את הקשר הרגשי של העובדים לארגון.
- הערכה מהלב: לומר תודה (ולא רק במילים)
הערכה כנה היא מפתח חשוב לתחושת ערך.
הכרה בהישגים יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון דרכים – מפירגון פומבי בניוזלטר החברה או בישיבות צוות ועד מכתב אישי או שיחת טלפון קצרה להבעת הוקרה.
מחקרים מראים שעובדים הזוכים להערכה קבועה מרגישים מחויבות גבוהה יותר ומפגינים מוטיבציה יוצאת דופן.
כמנהלי משאבי אנוש, חשוב שתבנו מנגנונים המאפשרים לכל המנהלים והעובדים להגיד “תודה” בקלות ובצורה אותנטית ככל הניתן.
- משוב דו-סטרי: לא רק לשמוע, אלא להקשיב באמת
ערוצי תקשורת פתוחים מזמנים לעובדים הזדמנות להשפיע, לשתף רעיונות ולבטא פחדים וחששות. זה יכול להתבטא בסקרים תקופתיים, בפורומים פתוחים או בשיחות אישיות. המפתח הוא הקשבה פעילה ויישום תובנות רלוונטיות העולות מן השטח.
כאשר העובדים רואים שהארגון פועל בהתאם להצעות ולתובנות שלהם, תחושת הערך שלהם מזנקת ואיתה עולה גם הסבירות שהם יישארו בארגון לאורך זמן.
- אוטונומיה ואחריות: האומץ לתת אמון בעובדים
אנשים מרגישים בעלי ערך רב יותר כשסומכים עליהם לקבל החלטות בתחומם.
אוטונומיה בעבודה מגבירה את תחושת הבעלות והאחריות. אוטונומיה מזמנת לעובדים אתגרים ודרכים חדשות להתבטא ולצמוח. כמנהלי משאבי אנוש, עליכם לעודד את המנהלים בכל הדרגים לתת מרחב תמרון מתאים לעובדים, תוך הגדרת גבולות ברורים כדי להימנע מבלבול. איזון נכון בין חופש פעולה לאחריות תורם משמעותית לרמת המחוברות הארגונית ולמיקסום תוצאות.
- תחושת שייכות: תרבות מגוונת ומכלילה היא הבסיס
סביבת עבודה נעימה ותומכת משלבת בין אנשים מרקעים מגוונים, תוך מתן כבוד והערכה ליכולות הייחודיות של כל אחד. אפשר לעשות זאת באמצעות אירועי גיבוש, שיחות פתוחות על ערכי החברה, סדנאות קבוצתיות וקידום שיח שוויוני ומכבד. כאשר העובדים מרגישים שהם חלק מקבוצה רחבה, מתהווה נאמנות עמוקה יותר המניעה אותם להישאר ולצמוח ביחד בתוך הארגון.
- צמיחה ולמידה: להשקיע בעתיד
אחד המניעים המרכזיים של עובדים להישאר לטווח ארוך הוא האפשרות להתפתח מקצועית ואישית. תוכניות הכשרה, מנטורינג והשתלמויות ייעודיות מהוות השקעה ישירה בעתיד של העובדים ושל החברה עצמה. כמנהלי משאבי אנוש, המליצו על תוכניות למידה מגוונות והובילו שיתופי פעולה עם גופים אקדמיים או עם אנשי מקצוע מובילים.
השקעה כזו נתפסת כאות אמון ומגדילה את רמת המעורבות והנאמנות.
- חגיגת הצלחות ומאמצים בדרך
אחרון אך לא פחות חשוב: חגיגת הצלחות ומאמצים במהלך הדרך ולא רק לאור התוצאות הסופיות. בתור מנהלי משאבי אנוש, אתם יכולים לעצב תרבות ארגונית שבה מותר לטעות, לנסות ולהשתפר. הכרה בהצלחה זמנית וגם בכישלון שממנו לומדים מעודדת חדשנות ויצירתיות. במקום לציין רק את ‘הניצחונות הגדולים’, כדאי לחגוג גם הישגים בינוניים, קטנים, העיקר שהם ייצרו התקדמות לעבר המציאות הרצויה.
כך מייצרים תחושת סיפוק וערך גם כשלא הכל מושלם.
לסיכום: השפעה על מחוברות ושימור עובדים
לסיכום, מנהלי משאבי אנוש מחזיקים במפתח ליצירת סביבת עבודה המושתתת על אושר אמיתי, תחושת ערך, מחוברות עובדים ושימורם.
כאשר אנשים מרגישים שהם חשובים, שהמנהלים שלהם מקשיבים להם ושהשקעתם מוכרת ומתוגמלת – הם ממילא ירצו להישאר חלק מן הארגון לאורך זמן ובכך לממש ולהגשים עצמם.
הדרך לשם עוברת דרך בהירות מטרה, הערכה כנה, הקשבה פעילה, הענקת אוטונומיה, טיפוח שייכות, השקעה בצמיחה וחגיגת הצלחות. יישום עקרונות אלה לא רק מעלה את שביעות הרצון ומדרבן מעורבות גבוהה, אלא גם יוצר מעגל חיובי הניכר בתוצאות העסקיות לטווח הארוך. בסופו של יום, ארגון שמתייחס לעובדים שלו כאל הנכס החשוב ביותר – מנצח בשוק העבודה ומבטיח חוויית עבודה חיובית באמת.
כיצד אתם, כמנהלי משאבי אנוש, מעצבים תרבות של אושר, מחוברות והערכה בארגון שלכם?
רוצים לשפר את המחוברות אצלכם בארגון? דברו איתי ונבנה יחד תוכנית המותאמת לכם.
צרו עימי קשר לפרטים נוספים: tal@talprivner.co.il 054-3042302